Badkamer voor senioren

Met een badkamer voor senioren kunt u zelfstandiger en onafhankelijker leven
Bekijk onze goede informatie en prijzen van badkamer leveranciers
Benieuwd naar de prijs? Ontvang verschillende offertes.

Start de offerteaanvraag...

Of lees onze trapliften informatie eerst grondig door

badkamer voor senioren
Wanneer we ouder worden, is de kans groot dat we minder mobiel worden. Ook in huis lopen we meer risico op valpartijen of is het niet meer zo evident om een bad te nemen. Om veilig thuis te kunnen blijven wonen en alsnog comfortabel de badkamer te kunnen gebruiken, is het daarom aan te raden om te kiezen voor een zogenaamde badkamer voor senioren.

Deze badkamer is aangepast voor de noden die u hebt als ouder wordende senior. Veiligheid staat centraal en dankzij de praktische hulpmiddel blijft u zelfredzaam. Deze seniorenbadkamer heeft hulpmiddelen zoals handgrepen of een aangepaste wastafel, een brede doorgang en geen drempels. Om de badkamer aan te passen aan de noden van het ouder worden, kunnen kleine ingrepen soms voldoende zijn. U leest er hier alles over en u kan meteen ook geheel vrijblijvend contact opnemen met specialisten.

Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht u tot niets…

Een overzicht van onze informatie

Waarom de badkamer aanpassen voor senioren?

De badkamer is een natte ruimte wat de kans op vallen vergroot. Dit risico wordt groter naarmate we ouder worden omdat we dan minder goed te been zijn. Daarnaast gaan we in de badkamer tijdens het wassen veel zitten, opstaan en bukken. Zaken die niet meer altijd even evident zijn als we ouder worden. Een aangepaste badkamer zorgt ervoor dat het wassen alsnog comfortabel én veilig kan gebeuren. Daardoor kan u langer thuis blijven wonen en ervaart u de nodige zelfredzaamheid.

badkamer voor senioren

Langer thuis blijven wonen

Dankzij een badkamer voor senioren kan u veel langer thuis blijven wonen. Een badkamerbezoek kan immers veel veiliger verlopen door de aanpassingen en het is ook nog eens comfortabel. Uw zelfredzaamheid wordt naar een maximaal niveau getild.

Veilig kunnen douchen

Door bepaalde hulpmiddelen zoals handgrepen of een douchestoel, kan u veilig blijven douchen. De handgrepen zorgen ervoor dat u zich te allen tijden kan vasthouden zodat u zich stabiel voelt. Dankzij de stoel hoeft u niet de hele tijd recht te staan. De poten zijn antislip, dus u kan niet wegglijden met de stoel. Wenst u toch rechtstaand te douchen? Dan is een antislipmat, een antislip-coating of antislipsticker een aanrader. Zorg voor een douchecabine met lage instap zodat u niet kan struikelen. Het meest veilige is een inloopdouche. Deze heeft geen opstap en ook geen onhandige schuifdeur die geopend moet worden.

Meer comfort in de badkamer dankzij extra hulpmiddelen

Dankzij hulpmiddelen als steungrepen of een antislipmat ervaart u comfort tijdens het wassen of baden. Deze hulpmiddelen geven u stabiliteit. U moet niet steeds uitkijken of u kan uitglijden. Dankzij een thermostaatkraan kan u eenvoudig zelf de temperatuur instellen die u het meest aangenaam vindt. U hoeft geen warm met koud water beginnen mengen. Vraag zeker advies naar nog meer hulpmiddelen om uw badkamerbezoek zo comfortabel mogelijk te houden.

Minder belasting voor zorgverleners

Als uw badkamer beter is aangepast aan uw noden, zal dit ook een voordeel zijn voor de mensen die voor u zorgen. U zal hun hulp immers minder nodig hebben tijdens het wassen. De hulpmiddelen zorgen ervoor dat u zelf stabiliteit vindt, zelf op het toilet kan geraken of de douche alleen kan betreden. Kortom, een seniorenbadkamer is niet enkel voor uzelf een winst, maar ook voor de mensen rondom u die u dagdagelijks assisteren.


seniorenbadkamer inloopdouche

Hoe ziet een badkamer voor ouderen eruit?

Vaak wordt gedacht dat een badkamer voor senioren er functioneel en zonder design uitziet. Niets is minder waar. Ook een seniorenbadkamer kan in een stijl naar keuze worden ingericht en zelfs luxe uitstralen. Al staat blijft veiligheid natuurlijk altijd de eerste prioriteit. Hiervoor kunnen hulpmiddelen voldoende zijn, maar evengoed is het nodig om het sanitair en zelfs de hele ruimte aan te passen.

Handgrepen, steunbeugels en antislip ondergronden in de badkamer

Belangrijk in een badkamer voor senioren zijn voldoende handgrepen en steunbeugels. In de douche, bij het toilet, bij grote tussenruimtes en eventueel ook bij binnenkomst. Dankzij deze beugels en grepen kan u zichzelf goed vast houden tijdens het wassen of manoeuvreren doorheen de ruimte. Dit verhoogt de veiligheid en de zelfredzaamheid.


Daarnaast is het belangrijk om voor een ondergrond te zorgen die uitglijden voorkomt. Denk aan antisliptegels. Als u geen al te grote werken wil uitvoeren, kan u ook kiezen voor een antislipmat. Tot slot is het ook mogelijk om de vloer in te sprayen met een antislipcoating. Die maakt de vloer stroever waardoor u minder risico op slippen hebt.

Verhoogd toilet of aangepast toilet voor ouderen

In de eerste plaats kan u kiezen voor een verhoogd (hang)toilet. Dit is zo’n 8 centimeter hoger dan een regulier toilet. Dat biedt stabiliteit en comfort omdat u minder diep moet bukken om te gaan zitten. Ook kan u makkelijker weer rechtstaan. Daarnaast zijn er toiletten die in hoogte verstelbaar zijn. Een hoogte op uw maat vergemakkelijkt het zitten en opstaan. Vervolgens bestaat er ook een sta-op toilet. Dit toilet kan u enkele decimeters omhoog laten komen zodat u zo weinig mogelijk door de knieën moet. Zodra u op het toilet zit, zakt het toilet omdat een lage stand de stoelgang bevordert. Tot slot is het handig om een afneembare zitting te kopen. Deze is makkelijker schoon te maken dan het toilet zelf. Het zorgt dus voor extra hygiëne.

Douchecabine voor senioren – kies voor een inloopdouche met douchestoel

Eén van de meest voorkomende aanpassingen, is het ombouwen van de douchecabine. Traditionele douchecabines zijn vaak krap en hebben een hoge instap. Dat is niet handig en niet veilig. Een douchecabine voor senioren bestaat uit voldoende hulpmiddelen zodat u veilig kan douchen. Denk aan een handgreep, een ergonomische douchekophouder en een douchezitje zodat al zittend uzelf kan wassen. Een douchestoel is erg stevig en heeft antislippoten. De kans op uitglijden vermindert meteen.

Het meest veilige is een inloopdouche zonder instap. U hebt geen douchebak nodig waardoor u de douche zo groot kan maken als u wil. Evenmin is de doucheruimte afgesloten aan alle kanten. Er is zeker één open kant waardoor u gemakkelijk onder de douche stapt, zelfs met een rollator of rolstoel. Lees meer over de: inloopdouche voor senioren.

Wastafels aanpassen voor senioren

Een standaard wastafel heeft vaak een lastige hoogte voor mensen in een rolstoel of als u al zittend uw toilet wil doen. Kies daarom voor een aangepaste zorgwastafel die op een aangepaste hoogte kan worden geplaatst. Er zijn zelfs modellen die elektrisch omhoog en omlaag kunnen schuiven. Zo kan u zelf kiezen of u staand of zittend de wastafel wil gebruiken om bijvoorbeeld uw tanden te poetsen. Evengoed kan de wastafel door andere bewoners gebruikt worden die de standaard hoogte wensen. De vorm van een zorgwastafel is zo gemaakt dat u er met een rolstoel gebruik van kan maken.

Brede deuropening en geen drempels of trappen

Als u uw badkamer aanpast, zorg dan meteen voor een brede deuropening en doorgang. Zo kan u ook met een rollator of rolstoel de badkamer blijven gebruiken. Vermijd daarnaast drempels of trappen in uw badkamer. Ga ook voor een vlakke instap zodat u probleemloos de badkamer kan betreden. Is het onmogelijk om de trap te verwijderen? Dan kunt u kijken of een traplift een optie is.

Instapbad of inloopbad, eventueel met een badlift

In- en uitstappen in bad is niet evident als u minder mobiel bent. Toch hoeft u dit niet op te geven. Zo is er het instapbad waar u makkelijk en veilig in- en uitstapt. Het bad heeft namelijk aan de zijkant een opening waardoor er alleen maar een kleine drempel is waar u over moet. Zodra u in bad ligt, sluit u het deurtje en wordt het bad waterdicht afgesloten. Een instapbad kan eveneens als douche worden gebruikt. Dan kan u het deurtje gerust open laten staan. Als het niet mogelijk is om een instapbad te plaatsen, kan een bad- of tillift een oplossing zijn. Dat is een lift in de vorm van een stoel die u veilig in en uit het bad tilt.

Laat u goed informeren!

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u overgaat tot het aanpassen naar een badkamer voor senioren. Uit ervaring weten we dat de prijs in de oriënterende fase vaak een belangrijke rol speelt.

Het aanvragen van offertes is gratis en verplicht u tot niets…


Waar rekening mee houden bij het ontwerpen van een seniorenbadkamer?

De focus bij een badkamer voor senioren is dat deze veilig en comfortabel is. Daarvoor is niet altijd breekwerk nodig. Ook met kleinere aanpassingen kan de badkamer aangepast worden. Bepaalde accessoires kunnen het verschil maken. Geef in eerste instantie aandacht aan de probleemzones zoals de douche, het bad en het toilet. Kan de douche aangepast worden zodat er geen of maar een klein opstapje is? Is de vloer van de douche antislip? Zijn er steungrepen aan de wanden in de douche en langs het bad om stabiliteit te garanderen? Hebt u al gedacht aan een opklapbaar douchezitje? Hebt u een verhoogde toiletbril? Dit zijn zaken die een kleine hap zijn uit uw budget. Of uw badkamer omgevormd kan worden tot een seniorenbadkamer, hangt af van een aantal factoren zoals onder andere de grootte van de ruimte.

Voldoende bewegingsruimte in de badkamer en makkelijke doorgangen

Elke badkamer kan worden omgetoverd tot een veilige badkamer voor senioren, al is de minimale afmeting ongeveer twee op twee meter. Binnen deze afmetingen kan een veilige zelfredzame badkamer worden ingericht met voldoende doorgang.

Kies voor makkelijk te bedienen thermostaatkranen

Te koud of te heet water is niet fijn en kan zelfs gevaarlijk zijn. Kies daarom voor een thermostaatkraan of een kraan met temperatuurbegrenzing waarbij u de temperatuur kan instellen. U hoeft koud en warm water niet te mengen, maar kan gewoon kiezen voor de temperatuur die u zelf aangenaam vindt. Dat voorkomt dat u plots erg heet water over u heen krijgt.

Zorg voor een aangepaste vloer om uitschuiven te voorkomen

In een seniorenbadkamer is het cruciaal om een voer te hebben waarop u niet kan uitschuiven. Zo kan u vlot, zonder risico op valpartijen, door uw badkamer wandelen. Een antislipmat kan hulp bieden, zeker in de douche. Zorg er wel voor dat u geen losse matten legt! Die zorgen namelijk voor veel meer gevaar. Wil u echter de hele vloer antislip maken, kan u ze voorzien van een antislip-coating of u kan zelfs de hele vloer laten vervangen door antisliptegels. Er zijn dus heel wat mogelijkheden voor ieders budget.

Voldoende opbergruimte binnen handbereik

Opbergruimte in de badkamer is essentieel. Zo slingeren er geen handdoeken of toiletartikelen rond. U kan er dan niet over struikelen. Wel moet u erop letten dat de opbergruimte handig te bereiken is. Ga niet voor hoge colonkasten, want dat is niet zo veilig. Ga voor een hoogte die voor u handig is, bijvoorbeeld op oogniveau. Vermijd ook dat u diep moet bukken om een propere handdoek uit de kast te halen.

Wat bepaalt de kosten van een badkamer voor senioren?

Het is niet echt mogelijk om één richtprijs te geven voor een badkamer voor senioren. De kosten zijn immers van heel wat factoren afhankelijk. Het aan te passen oppervlak speelt een rol, net als de intensiteit van de uit te voeren werken. Ook heeft elk onderdeel dat u aankoopt of vervangt, zijn prijs. Gelukkig kan u onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen.

De grootte van de badkamer die moet aangepast worden

Uiteraard speelt de grootte van de badkamer een rol, zeker als u grotere werken plant en moet breken. Een grotere oppervlakte vraagt meer werk. Als u bijvoorbeeld de vloer antislip wil maken, spreekt het voor zich dat de factuur hoger zal liggen als er meer vloer te bewerken valt. Een grotere badkamer zal ook meer handgrepen vragen dan een kleinere variant.

Is er veel breekwerk nodig bij het aanpassen van de badkamer?

Een badkamer aanpassen aan de noden van het ouder worden, hoeft geen dure klus te zijn. Het plaatsen van handgrepen en verhoogde toiletbril kunnen al wonderen doen. Steungrepen kan u al verkrijgen vanaf €100,-. Als u enkel de wastafel wil aanpassen, kan u het budget ook nog beperkt blijven. Een basis aangepaste wastafel kost €200,-. Hier zit nog geen opbergruimte bij. Bestaat de badkamer echter enkel uit onhandige meubels, een bad en een laag toilet bevat, er meer renovatiewerk aan te pas moeten komen. Het bad moet aangepast worden en/of vervangen door een inloopdouche en het meubilair en het toilet moet aangepast worden. De kosten zullen dan veel hoger uitvallen. Een aangepaste douchecabine kan al snel zo’n €3.500,- kosten. Als er ook nog breekwerken moeten gebeuren om bijvoorbeeld de vloer te vervangen of meer doorgang te creëren, zullen de kosten nog hoger liggen.

Welke onderdelen in uw badkamer moeten vervangen worden?


De inloopdouche is de meest gekozen optie om een badkamer aan te passen aan het ouder worden. De prijs voor een inloopdouche start bij €500-. Wenst u liever een instapbad? Dan liggen de prijzen meteen hoger, van €1.750,- tot €4.000,-. Ook voor de vloer zijn meerdere mogelijkheden. Als u voor antisliptegels kiest, moet u rekenen op een prijs tussen de €800,- en €1.800,-.

Heeft u recht op een premie om uw badkamer aan te passen?

Een badkamer aanpassen, kan relatief goedkoop zijn als u zich beperkt tot hulpmiddelen als steunbeugels, een verhoogde toiletbril en een antislipmat. Wil u echter grotere werken doen, zal het prijskaartje hoger liggen. In bepaalde gevallen kan u aanspraak maken op een premie van de Vlaamse overheid. Zo is er de MijnVerbouwpremie voor werken rond elektriciteit, sanitair, isolatie, enz. Daarnaast is er ook de Vlaamse Aanpassingspremie voor 65-plussers die hun woonst aanpassen aan de noden van het ouder worden. U kan tot 50% van de facturen terugkrijgen via de premie, al is er wel een maximumbedrag. Meer informatie over beide premies vindt u hier terug.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag een offerte aan!

Nood aan aanpassingen in uw badkamer zodat u een veilige en comfortabele seniorenbadkamer krijgt? Vraag dan zeker meerdere offertes op zodat u prijzen kan vergelijken. U zal alvast besparen. Vraag gedetailleerde offertes op. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend contact opnemen met aanbieders van badkamerrenovaties.

Interesse om een inloopdouche of andere aanpassing te laten installeren in uw badkamer? Vraag dan hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

Thumbs up!

Wij zijn blij wanneer u dat bent!

Uw review helpt anderen een goed besluit maken, uiteraard plaatsen we uw gegevens anoniem.


Wat zeggen klanten over ons?

Ik merkte dat het “gevaar” van uitglijden in de badkamer mij weerhield om naar de ruimte te gaan. Via deze website een goede firma gevonden voor aanpassingen aan mijn badkamer.

– De heer B. provincie Vlaams-Brabant

Ik was op zoek naar informatie om de badkamer van mijn ouders wat veiliger te maken. Ze lopen steeds slechter en je wilt niet dat ze uitglijden met alle gevolgen van dien. Deze website heeft mij geholpen.

– Sonia – Bierbeek